کاشان - اعظم‌السادات مسعودی: با شکسته شدن یکی از ویترین‌های موزه باغ‌فین کاشان، مجسمه الهه ایشتار مربوط به کاوش‌های دوره شوش و 2 ظرف دیگر که یکی کاسه و دیگری بشقابی به‌دست‌آمده از کاوش‌های سیلک و شوش ( متعلق به 4 تا 5هزار سال پیش بود) درهم شکست و نابود شد؛ خبر مختصری که بدون هیچ توضیح بیشتری روی خروجی برخی سایت‌های خبری قرار گرفت.

باغ فین کاشان


هنوز داغ سر بریدن بیش از یکصد سرو بلندقامت باغ، بر جان و اندیشه و روحمان سرد نشده بود که خبر شکستن و نابودشدن چند اثر هنری در ساختمان موزه باغ فین، دوستداران و علاقه‌مندان به میراث و فرهنگ را اندوهگین و نگران کرد.
در برخورد نخست، شاید این ماجرا یک اتفاق ساده باشد اما اگر به عمق موضوع بنگریم خبر از یک فاجعه‌ می‌دهد.

این در حالی است که مهران سرمدیان، معاون اداره میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری کاشان شکستن اشیای موزه را تکذیب می‌کند. وی در این‌باره گفت: اطلاع‌رسانی کرده‌ایم که اخباری که در سایت‌های مختلف در این باره نوشته‌اند نادرست است.
برای کسب اطلاع بیشتر با مدیر اداره میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری کاشان تماس گرفتیم که وی گفت: ویترین‌های موزه توسط شرکتی معتبر، آن‌هم با ضمانت سه‌ساله نصب شده اما چندی پیش شیشه یکی از ویترین‌ها به دلایل نامعلومی شکست.

یزدانمهر در پاسخ به این سؤال که اشیای داخل این ویترین شکسته شده یا نه گفت: اجازه بدهید در نشست آینده با خبرنگاران، همه جزئیات را خواهم گفت.

وی درحالی‌که شکستن اشیای موزه را رد نمی‌کرد، ادامه داد: چند روز قبل، هیأتی از شرکت نصب‌کننده برای بررسی بیشتر به کاشان آمدند ولی اعلام کردند که یک کارشناس رشته فیزیک باید علت این امر را بررسی و مطالعه کند.

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع ‌دستی و گردشگری کاشان خواست رسانه‌ها به این موضوع دامن نزنند تا این اتفاق با آرامش برطرف شود.

این در حالی است که خبر شکستن ویترین و برخی اشیای عتیقه از سوی برخی سایت‌های خبری منتشر شده بود و سکوت مراجع ذی‌صلاح در این زمینه بر ابهام موجود افزوده و بستر انتشار شایعات می‌شود. به‌همین خاطر تلاش خبرنگار همشهری برای کسب اطلاعات دقیق‌تر در این زمینه بی‌نتیجه ماند و صحبت‌های دوپهلوی برخی از مسئولان بر ابهام این ماجرا افزود.

بازگشایی بعد از 3 سال

موزه باغ‌فین کاشان که برای به‌روز‌رسانی امکانات و ساماندهی و تجهیز، نزدیک به 3سال تعطیل بود، در هفته دولت امسال بازگشایی شد. آیین بازگشایی این موزه در آن زمان به شکل صوری انجام شد و اشیای عاریتی به نمایش درآمده، به‌صورت ایستایی در موزه چیده شده بود. به گفته شاهدان عینی، اشیای به نمایش درآمده روز پس از مراسم افتتاحیه به بیرون باغ فرستاده شدند.

مهندس سیف‌الله امینیان، کارشناس میراث فرهنگی در گفت‌و‌گو با خبرنگار ما که گزارش آن مورخ 17مرداد 90 در صفحه شهرستان‌های همشهری به چاپ رسید، به بهانه ثبت جهانی باغ فین گفته بود: برای جلوگیری از اتفاقات احتمالی برای این باغ، شایسته است مدیریتی جداگانه و زیرنظر خود اداره میراث فرهنگی برای باغ درنظر گرفته شود تا بتوان وضعیت باغ را به‌خوبی کنترل و هدایت کرد.

مسعود علویان صدر، معاون حفظ، احیا و ثبت آثار تاریخی سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری کشور هم در این گزارش گفته بود: به‌دنبال ثبت جهانی باغ‌های ایرانی، مدیریت ویژه‌ای بر آنها حاکم می‌شود تا بهره‌برداری با نظارت و کارشناسی بیشتر انجام شده و همچنین نظام هدایت، کنترل و تصمیم‌گیری بر باغ‌ها جدی‌تر اعمال شود. یکی از کارشناسان میراث فرهنگی کاشان که خواست نامش فاش نشود نیز گفت: با ثبت جهانی باغ‌فین، بی‌شک مرمت و چیدمان آن باید به یک پیمانکار در سطح بین‌المللی واگذار می‌شد و می‌بایست براساس استانداردهای ایکوموس و یونسکو کار می‌کردند.

این کارشناس در ادامه با اشاره به محراب مسجد میرعماد کاشان که در حال حاضر در موزه برلین نگهداری می‌شود افزود: اشیای تاریخی کشور ما سرمایه و هویت ما را تشکیل می‌دهند، بنابراین سهل‌انگاری و کوتاهی در نگهداری آنها قابل چشم‌پوشی نیست و باید با خاطیان این موضوع برخورد قانونی شود تا اهمیت موضوع دیگر‌بار برای همگان خاطرنشان شود.

کد خبر 150581

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز